België – Blegny en Nederland – Valkenburg aan de Geul – 10-08-2016 tot en met 14-08-2016
Iets dat al zeer lang op onze agenda stond was een bezoekje brengen aan de steenkoolmijn van Blegny. Omdat we een 5-daagse trip voorzien hadden en we geen 4 dagen in Blegny gingen vertoeven zochten we nog een tweede bestemming in de buurt van Blegny. Dit werd Valkenburg a/d Geul in Nederlands Limburg.
In de namiddag van 10/08 kwamen we aan op de parking van de steenkoolmijn van Blegny. Achteraan de parking zijn een 8-tal plaatsen voorzien voor motorhomes (met een maximum lengte van 9 meter). Nadat we onze watertank hadden gevuld aan het servicepunt dat ook op de parking aanwezig is kozen we ons een plekje uit en sloten we onze elektriciteitskabel aan in één van de elektriciteitspunten.
Het was er niet erg druk, er stonden maar een paar auto’s op de parking en enkele motorhomes waarvan er ook een aantal op parking stonden; blijkbaar wordt het oogluikend toegestaan om te overnachten op de parking (uiteraard zonder elektriciteit) wanneer het niet te druk is. De regen zal er misschien ook wel iets mee te maken hebben gehad?
Een kijkje op het infobord van het museum leerde ons dat de eerstvolgende Nederlandstalige rondleiding de volgende morgen zou plaatsvinden om 10u30. De rest van de namiddag wandelden we een beetje over de publiekelijk toegankelijke locaties (foto tentoonstelling, tuin met vogelserres en oude tentoongestelde materialen en werktuigen.
De steenkoolmijn van Blegny is een voormalige kolenmijn, gelegen nabij Trembleur in de gemeente Blegny, in het Hasardbekken ten noordoosten van de stad Luik in België, het is een publiekelijk toegankelijke mijn die erkend is als Unesco werelderfgoed.
De mijn heeft twee schachten, die hier tot 8 niveaus omlaag reiken, met een diepste punt van 530 m. Alleen niveau 1 en 2 (op -30 m en -60 m) staan nog boven het grondwater. Schacht nr 1 dient tegenwoordig als toegangspunt van de ondergrondse rondleiding. De tweede schacht Marie l’Espérance is in gebruik voor de ventilatie van de galerijen, in het schachtgebouw is ook een museum ingericht. Naast de mijn ligt de terril van Blegny met een hoogte van 43 m, waarop de steenresten gestort werden.
De rondleiding begon met de vertoning van een film die een algemeen beeld geeft over de levensomstandigheden van de arbeiders in en rond de steenkoolmijn. Het merendeel van hen bestond uit immigranten, voornamelijk Italianen en Turken, maar ook vele anderen. Er was zelfs een zo grote variëteit aan nationaliteiten dat men onder de mijnwerkers een eigen taal sprak om mekaar in de donkere gangen te verstaan. Ook de geschiedenis van de opkomst en de teloorgang van de steenkoolmijnen in België werden in beeld gebracht.
Alvorens aan de ondergrondse rondleiding te beginnen kregen alle bezoekers een blauw mijnwerkersvestje en een gele helm om hun mooie kleding te beschermen.
De ondergrondse rondleiding met een zeer ervaren gids door de mijn bevat een verkenning van de galerijen op -30 en -60 meter en een afdaling door de pijler van steenkoollaag Grande Mascafia. In de mijngangen krijg je een goed beeld van de (zware) materialen die er werden gebruikt en de moeilijke werkomstandigheden waarmee de mijnwerkers werden geconfronteerd. De temperatuur in een steenkoolmijn is trouwens quasi altijd dezelfde. Het is ook moeilijk te geloven dat men zelfs paarden via de liftschacht (hangend onderaan de lift) naar de ondergrond bracht. Deze paarden brachten het grootste deel van hun leven onder de grond door… onvoorstelbaar. Voor de toeristen werd de nodige verlichting aangebracht, maar toen de mijn nog open was, was het heel wat minder. Onze gids liet ons ook af en toe een toestel zien en horen waarmee er indertijd gewerkt werd. Dit gaf ons een indruk van hoe het er vroeger aan toeging: veel lawaai, stof, vochtige warmte en schemerlicht. Dit dwingt automatisch respect af voor al die mijnwerkers die onder deze extreme omstandigheden tewerkgesteld waren.
Voor meer informatie over het museum en de mijn van Blegny verwijzen we u door naar hun website.
We sloten deze interessante rondleiding af met een bezoekje aan de souvenirshop (waar we een magneet kochten voor op onze ijskast thuis – die hangt trouwens vol met magneten van plaatsen die we ooit bezochten ) en nuttigden we een middagmaal in de taverne van de site.
Nadien maakten we ons klaar om te vertrekken en begaven we ons naar onze volgende bestemming: Stadscamping Den Driesch in Valkenburg aan de Geul. De camping is uniek gelegen op slechts 500 meter van het centrum van Valkenburg. Alle attracties, bezienswaardigheden en terrasjes liggen op wandelafstand van de camping. Voor campers en caravans zijn er standaardplaatsen of comfortplaatsen beschikbaar. Voor backpackers en fietsers is er een speciaal tentenveld. Er is ook een mini-supermarkt op de camping met een broodjesservice.
Rechts voor de camping is camperplaats Valkenburg gelegen. De camperplaats is een onderdeel van Stadscamping Den Driesch: als de camping open is mag u van alle voorzieningen op de camping gebruik maken. Ook heeft u gratis toegang tot het zwembad en fitnesscentrum de ‘Polfermolen’ in Valkenburg.
Na de geweldige gastvrije ontvangst aan de receptie kregen we een mooie plaats toegewezen met zicht op de toren van de aan de camping grenzende kasteelruïne van de enigste hoogteburcht van Nederland.
Over deze burcht:
De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit.
Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kunt u ronddwalen van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. De vluchtgangen leiden naar de Fluweelengrot (het gangenstelsel onder de Kasteelruïne ontstaan door mergelwinning; ook de mergelgrotten kan men bezoeken).
Beleef er ook de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als ‘Walram de Rosse’, ‘Gosewijn’, en de hertogen van Brabant. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.
De dag nadien besloten we om een kijkje te gaan nemen in het pittoreske centrum van Valkenburg aan de Geul. Via een steile wandelweg daalden we langs de achterkant van de camping de helling naar het centrum. Deze weg kruist halverwege de kabelbaan die loop tussen de Wilhelminatoren (een uitkijktoren) en het centrum van Valkenburg aan de Geul.
Beneden aangekomen, bij het betreden van het oude stadscentrum, werden we aangesproken door de bestuurder van een toeristenbus (City Tour Valkenburg). Deze persoon was zo vermakelijk dat we ons lieten overhalen voor een ritje in de open toeristenbus.
Tijdens de rondrit hadden we gezien dat er in het centrum van de stad een foodtruck festival aan de gang was dat we dan ook na afloop van de rit bezochten. We genoten er o.a. van een stevige portie oesters komende van Île d’Oléron (regio Charente Maritime), een delicatesse waar wij moeilijk aan kunnen weerstaan .
De rest van de namiddag kuierden we rond in deze zeer gezellige gemeente waar de waterweg ‘De Geul’ zorgt voor leuke straatjes die op, rond en naast het water aangelegd werden. Ook in vele winkelstraatjes deden we de nodige inkopen. Als afsluiter genoten we van enkele lekkere drankjes en een heerlijke maaltijd in restaurant ‘Sunndays‘ in het historisch stadscentrum. Het was er zo lekker en de bediening was er zo goed dat we de dag nadien er ook gingen eten, iets dat we zelden doen .
Redelijk laat op de avond keerden we moe maar voldaan terug naar de camping. De klim er naartoe is toch wel redelijk pittig.
Op zaterdag bezochten we de locatie rond de Wilhelminatoren. Dit monument uit 1906 is een dertig meter hoge uitzichttoren die op de Heunsberg werd gebouwd en een weids uitzicht biedt over het Zuid-Limburgse heuvelland. De toren is bereikbaar via een wandelpad of een kabelbaan vanuit het centrum van Valkenburg.
De Wilhelminatoren heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven bouwlagen. De raketvormige toren is gebouwd van mergelsteen en heeft vier steunberen bekroond met gebeeldhouwde, stenen valken. De toren heeft spitsboogvormige stalen vensters en is versierd met waterlijsten, decoratieve smeedijzeren muurankers en waterspuwers. De toren wordt gedekt met een achtzijdig tentdak bekroond met een groot, aluminium kruis, dat ’s avonds en ’s nachts verlicht is en in de wijde omgeving te zien is. De dakverdieping dateert uit de jaren 1930.
In en rond de Wilhelminatoren is er van alles te beleven: er is een bar/restaurant en je kan er aan een heleboel activiteiten deelnemen die door de organisatie ‘A Gogo Valkenburg‘ wordt uitgebaat. Een greep uit de aangeboden activiteiten: rodelen, lasergame, kabelbaan, gezelschapsspelen, GPS tochten, tokkelen (death ride), tubing, …
Om terug te keren naar restaurant ‘Sunndays‘ maakten we gebruik van de kabelbaan om ons naar het historische stadscentrum te begeven.
Toen we nadien terugkeerden naar de camping waren we net op tijd: daar was de regen weer. Buiten zitten zat er niet meer in en brachten we onze tijd door met het lezen van een goed boek in onze motorhome.
Ook op zondagmorgen was de regen nog van de partij en een aantal campinggasten die ook vertrokken waren genoodzaakt om hun tenten en andere spullen nat op te bergen. Maar ja, dat hoort allemaal bij de charme van het campingleven, niet?
In de voormiddag rommelden we onze motorhome een beetje op en kort na de middag keerden ook wij huiswaarts.
Het was een zeer leuke trip waarbij we aangenaam verrast werden door het mijnmuseum van Blegny en de gezellige gemeente Valkenburg aan de Geul en haar bezienswaardigheden.
Klik hier om meer foto’s te bekijken van deze én onze andere motorhome reizen.
Op PolarSteps.com ziet onze trip er als volgt uit (https://www.polarsteps.com/LucCeulemans/1172384-be-blegny-en-nl-valkenburg-aan-de-geul):
Onze andere reizen kan u ook via onderstaande weg raadplegen:
Reacties
België – Blegny en Nederland – Valkenburg aan de Geul – 10-08-2016 tot en met 14-08-2016 — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>